Tandheelkunde 
Gebitsverzorging en onderhoud van uw huisdier 
Negentig procent van de oude honden en katten hebben last van hartklep lekkage en nier verschrompeling. Negentig procent! Een ongelofelijk hoog getal.
Deze enorme problematiek is voornamelijk te wijten aan een slechte gebit.
Een goede gebitsverzorging zorgt niet alleen voor een groter welbevinden van hond en kat,
het verhoogt ook de levensverwachting.

Maar wat is een goede gebitsverzorging en wat moet je daarvoor doen? Eigenlijk is het, net als bij jezelf, noodzakelijk om dagelijks het gebit van uw hond of kat te controleren. Is het gebit schoon of vies?, is er aanslag?, ruikt de adem onaangenaam? Maar alleen controleren is niet genoeg. Het dagelijks poetsen van het gebit van uw huisdier is erg belangrijk. Als u daarmee vanaf de jeugd begint en er een feestje van maakt (beloning), dan vind uw huisdier dit poetsen
absoluut geen probleem. Door een goede gebitsreiniging leeft uw huisdier zonder de pijn in de bek die door ontstekingen veroorzaakt wordt. En hij/zij leeft langer.

De bedoeling van poetsen is om tandplaque en tandsteen te verwijderen. Door tandplaque entandsteen ontstaan er ontstekingen in de bek veroorzaakt door rottingsbacteriën. Hierdoor gaat de adem van uw huisdier onaangenaam ruiken. Deze bacteriën komen vanaf de bek in de bloedbaan, gaan circuleren in het lichaam en lopen vast in, onder andere, de nieren en de hartkleppen. Door de bouw van deze organen treden, op basis van de ontstekingen, onomkeerbare beschadigingen op. Daarnaast geeft deze ontsteking een zeurende pijn in de bek. De meest voorkomende terugkoppeling na het reinigen van een gebit is dat het huisdier
zich veel fitter voelt. Tandsteen moet door de dierenarts verwijderd worden. Tandvleesontsteking raak je kwijt met poetsen.

Soms is de ontsteking zo ver gevorderd dat een kies of tand niet meer gespaard kan worden. Dan moet er een extractie (trekken) plaatsvinden.Extractie van kiezen en tanden gebeurt bij de hond vaak, en bij de kat altijd chirurgisch. De kies moet per wortel gesplitst worden. Hierdoor is er minder risico dat er een stukje wortel afbreekt. Een klein stukje afgebroken wortel kan erg vervelende en pijnlijke restverschijnselen geven. Soms moet er een flap tandvlees worden weggeklapt om zo het bot zichtbaar te maken. Dit bot, dat om de wortel van kies of tand zit,
wordt weggeslepen. Voorzichtig kan de wortel dan met speciale apparatuur worden verwijderd. De wond wordt daarna gesloten. Meestal worden deze ingrepen ondersteund met dentale röntgenfoto’s. Hierdoor weten we vooraf wat we mogen verwachten, of de ingreep noodzakelijk- en of de ingreep goed geslaagd is.

Gebitsverzorging en tandheelkunde dragen bij aan het welbevinden van uw hond en/of kat . Daarnaast draagt een goede dagelijkse gebitsverzorging bij aan een langer leven.
Praktijk Akersloot
Koningsweg 1
1921 AS Akersloot
T: 0251-315519
Praktijk Heiloo
Commandeurslaan 1
1851 XP Heiloo
T: 072-5331606