Röntgenologie 
Een moderne praktijk kan eigenlijk niet zonder een Röntgenapparaat 
Hoe vaak horen we op verjaardagsfeestjes niet de verhalen over medische onderzoeken met behulp van hoogwaardige apparaten. Uitgesproken met de overtuiging dat als zulke onderzoeken gepleegd worden, daaruit natuurlijk een diagnose en daaropvolgend een effectieve behandeling voortkomt.  Helaas is dat niet altijd het geval. De uitslag van een zorgvuldig gekozen onderzoek toont aan of sluit waar je naar op zoek was en zijn er voor diagnose (wat is het) of voor prognose (wat mag ik verwachten).
                                                                   
Zo ook de röntgenfoto. De werking van de rongendiagnostiek is vrij eenvoudig. Je maakt een zwart-wit foto zoals we die gewend zijn van de oude familiefoto’s, alleen maak je nu niet gebruik van licht dat op het onderwerp valt en naar de camera straalt maar je maakt gebruik van stralen die door het lichaam heen gaan. Stralen die door het ene weefsel beter heendringen dan door het andere. Door botten gaan ze slecht, door longen gaan ze supergoed. Zo kun je een plaatje van het inwendige maken. Zoals ik al eerder vertelde maak je een röntgenfoto met een bepaalde bedoeling. Dit heeft tot gevolg dat je van te voren moet bepalen hoe je de foto gaat maken. Hoe sterk moeten de stralen zijn, hoe lang is de sluitertijd, moet ik gebruik maken van roosters om strooistralen tegen te houden, welke positie moet de patiënt hebben en vele andere overwegingen.


Veiligheid op de eerste plaats

Na de levering en installatie van ons Röntgenapparaat door een gespecialiseerd bedrijf is alles gecontroleerd om veilig te kunnen werken. Elk jaar wordt deze controle opnieuw uitgevoerd zodat we volgens de laatste normen en richtlijnen blijven werken. Röntgenstralen zijn niet helemaal veilig. Als je langdurig aan deze stralen wordt blootgesteld kun je schade in je lichaam oplopen en heb je een verhoogd risico op kanker. Vandaar de loodschorten, de loodhandschoenen en de schildklierbeschermende kraag
                                                                                                                   
                                                                  
Na de opname die niet meer dan een klik van uw tijd neemt moet de computer van de opname een mooi beeld maken. Dat is tegenwoordig slechts een  korte tijd. En dan, uiteindelijk, de evaluatie. Het gesprek met u, de eigenaar van de patiënt, waarin we de reden van de foto, datgene wat we zien, de afwijkingen van het normale en de uiteindelijke conclusie doornemen. Daarna de adviezen, de eventuele medicatie, de prognose (inschatting van de toekomst) en het vertrouwen dat zo snel mogelijk herstel zal optreden.

Hopelijk krijgt uw huisdier nooit te maken met ziek en zeer wat een röntgenfoto noodzakelijk maakt, maar als dit wel zo is mag u erop vertrouwen dat zowel apparatuur als de kennis over dit soort onderzoek bij ons in de praktijk optimaal verzorgd is.

Mocht u denken dat een röntgenfoto noodzakelijk is om een goede behandeling van uw huisdier te kunnen geven maak dan hier een online afspraak voor een consult


Praktijk Akersloot
Koningsweg 1
1921 AS Akersloot
T: 0251-315519
Praktijk Heiloo
Commandeurslaan 1
1851 XP Heiloo
T: 072-5331606