Een consult, wat is dat precies? 
Wat een dierenarts doet en denkt tijdens een consult 
Daar staat u dan, in de spreekkamer van de dierenarts. Best wel spannend hoor. Hoe zal het gaan? Wat zal er aan de hand zijn met mijn lieveling? Zullen ze wel een beetje lief doen?

U wordt begroet, met een hand of zoals nu met een "elleboogje". Vervolgens volgt het vraaggesprek of, met een moeilijk woord, de anamnese. Wat is er aan de hand? En daarna alle verdiepingsvragen die te maken hebben met het soort probleem, de intensiteit en het chronisch of acuut zijn. Maar ook is het algehele welbevinden, het eten en drinken, het plassen en poepen van belang. Als het niet is om de ziekte in het juiste perspectief te zetten dan is het belangrijk om over deze algemene zaken van gedachten te wisselen.

Dan het algemene lichamelijke onderzoek. Ademhaling, pols, temperatuur, Huid, slijmvliezen en lymfeknopen. Een snelle scan waarvan de uitgebreidheid de eigenaar vaak niet opvalt. Als je de pols voelt aan de binnenzijde van de achterbenen kijk je meteen naar de ademhaling en voel je de lymfklieren bij de achterpoten. Ook krijg je een indruk van de vacht en de huid, zeker als je even de haren op de rug boven de staart opzij houdt. Als je in de bek kijkt zie je meteen de kleur van de slijmvliezen, krijg je een idee van het gebit, en krijg je ook nog een aardig idee over het karakter van het dier. Met de temperatuur meten we koorts.

Als het goed is komt er een ziektebeeld uit wat behandeld, of verder onderzocht moet worden. Vaak moet daar een nieuwe afspraak voor gemaakt worden.
Praktijk Akersloot
Koningsweg 1
1921 AS Akersloot
T: 0251-315519
Praktijk Heiloo
Commandeurslaan 1
1851 XP Heiloo
T: 072-5331606