Met de jaarwisseling in zicht, zijn de laatste maanden van het jaar voor veel honden een periode van stress. Angstige honden herinneren zich het vuurwerkgeweld van het jaar ervoor weer, terwijl jonge honden mogelijk een (ongemerkte) angst aan het ontwikkelen zijn. In beide gevallen is het raadzaam dat je tijdig actie onderneemt tegen deze stress, veroorzaakt door vuurwerk.
Wij kunnen je bange of jonge hond helpen bij (beginnende) vuurwerkangst, door het voorschrijven van voedingssupplementen. Start hier het liefst begin november al mee, wanneer de dagen korter worden en de eerste knallen vaak al hoorbaar zijn.
Hoe herken je vuurwerkangst bij je hond?
Het is belangrijk dat je de eerste signalen van een beginnende angst bij je hond tijdig opmerkt, zodat je je dier kunt helpen.
Dit zijn enkele signalen van vuurwerkangst bij honden:
- Hijgen, zonder dat je hond zich inspant
- ‘Tongelen’ (kort likken over de neus)
- Staart tussen de poten houden
- Trillen
- Minder of geen eetlust
- Meer blaffen, verstijfd stilstaan of juist wegkruipen
- ‘s Avonds minder graag mee naar buiten willen
Wanneer je dit gedrag in de laatste maanden van het jaar ziet, heeft je hond waarschijnlijk last van vuurwerkstress.
Ook katten kunnen last hebben van vuurwerkangst. Neem contact op met onze dierenkliniek voor hulp bij het verminderen van vuurwerkangst bij je hond of kat. We bekijken per dier wat het beste past.
Toename van vermiste katten in de laatste maanden van het jaar
In november en december registreert Amivedi elk jaar een piek in de meldingen van vermiste katten. De dieren ontsnappen, of schrikken en verdwalen vervolgens. Door het ontbreken van een chip, of de registratie van de chip, wordt 69% van deze zwerfkatten nooit meer herenigd met hun baasje!
Chip en registreer je kat, ruim voor 31 december
Wanneer je kat schrikt van vuurwerk kan je dier gemakkelijk vermist raken. Voorkom dat jouw kat een van deze vermiste dieren wordt, laat je dier zo snel mogelijk chippen. Het plaatsen van een chip kan even gevoelig zijn, het verschilt per kat of ze hier op reageren of niet. De handeling kan gewoon op het spreekuur ingepland worden.
Het is erg belangrijk dat het unieke chipnummer hierna online geregistreerd wordt en gekoppeld wordt aan jouw gegevens. Zo kan je kat altijd weer teruggevonden worden. Dit kan de dierenarts of jij zelf doen bij een databank, zoals Petlook.nl.
Is jouw kat al gechipt? Wees er dan zeker van dat het chipnummer goed geregistreerd staat en dat jouw gegevens, zoals bijvoorbeeld je telefoonnummer, actueel zijn. Dit kan onze assistente voor je doen, of je kan het zelf online controleren via chipnummer.nl.
Neem contact op met een van onze medewerkers voor het maken van een afspraak voor het plaatsen of controleren van de chip.
Lees hier tips om oudejaarsavond goed door te komen en hoe je een veilige plek voor je huisdier maakt.