Bergafwaarts

Omdat het baasje naar de sneeuw is wordt de zieke Flatcoat Retriever aangeboden door de oppas. De hond is al wat ouder en daarom de laatste tijd niet meer zo snel. Maar vanaf de lunch is hij toch wel erg snel minder geworden. Suffer, slomer, kortom er is duidelijk iets niet goed. De oppas voelde zich wat ongemakkelijk met de plotselinge omslag in welbevinden van de hond maar na een telefoontje met het baasje, lang leve de mobiele telefoon, is hun onrust verminderd, ze hebben toestemming om een afspraak met de praktijk te maken.

Het is ondertussen vier uur in de middag van een super drukke dag. De lunch was opgesoupeerd door een heup uit de kom en aangezien ik niet ontbijt (foei!! ik weet het) zag ik het gevaar van een avondmaaltijd die naar de knoppen gaat, opdoemen. Ik start het onderzoeksprotocol: ademhaling, pols, temperatuur, huid/beharing/hoornige structuren, slijmvliezen en lymfknopen, een afvinklijstje, bedoeld om alle onderdelen van de zieke patiënt onder de aandacht te krijgen. De bevindingen zijn: iets iets bleke slijmvliezen, vrij vocht in de buikholte en een zeer zwakke pols bij een normale hartslag met een frequentie van 80 slagen per minuut. Geen koorts waardoor een infectie wat minder waarschijnlijk is.

Onwillekeurig is het tijdsstip van de dag en de gemiste lunch de reden een hartfalen op nummer één van het lijstje mogelijke oorzaken te zetten. Vrij vocht in de buikholte door stuwing, iets bleke slijmvliezen door een verminderde doorbloeding en een zwakke pols door het gebrek zelf. Ik heb mijn vermoeden al uitgesproken en de medicijnen gepakt als plotseling mijn onderbewuste me bij mijn vermoeide lurven pakt en me toeroept "onderzoek afmaken!!" dus zeg ik tegen de oppas dat ik de buikholte toch maar even ga aanprikken. Het soort vocht dat ik uit de buik kan halen geeft extra informatie over de mogelijke aandoening. Ik scheer de buik bij de navel en desinfecteer de huid. Een drie centimeter lange naald prik ik in de buikholte en zuig het vocht op.

Bloed, puur bloed!!

Meteen weer op scherp!!. Ik overleg met de oppas over deze uitslag. Een bloeding in de buikholte kan fataal verlopen dus de patiënt moet open en de bloeding moet opgezocht en gedicht worden. Opnieuw brengt de mobiele telefoon uitkomst en na contact met het baasje, die net van de berg naar beneden was geskied, heb ik het fiat om te gaan opereren. Helaas is de uitslag van de operatie niet gunstig. In de lever zitten uitzaaiingen van een bloedvattumor en het klappen van een van die groeisels was de reden dat het met de Flatcoat zo snel bergafwaarts was gegaan. Ik kan niets meer voor de hond betekenen anders dan het lijden te stoppen en de narcose zo diep te maken dat er een ademhalings- en hartstilstand optreed een handelen die ik vooraf met de eigenaar had afgesproken.

En zo komt de dubbele betekenis van "bergafwaarts" wel erg schrijnend bij elkaar.