Inslapen van uw geliefde huisdier 
Een waardig afscheid 
Al is het geen leuk onderwerp, we kunnen er helaas niet omheen. Iedere huisdiereigenaar wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd; het overlijden van een huisdier. We willen ons huisdier een laatste lijdensweg besparen, maar de beslissing wanneer er moet worden ingegrepen blijft altijd moeilijk. Wij als dierenarts kunnen u enkel adviseren, maar u zult zelf uiteindelijk de keuze moeten maken. Het bespreken en/of uitvoeren van een euthanasie plannen wij graag op een rustig moment, aan het einde van een spreekuur. U kunt ook altijd telefonisch overleggen over dit moeilijke onderwerp. In overleg met een dierenarts is er ook een mogelijkheid tot thuiseuthanasie, omdat hier meer tijd voor moet worden vrijgemaakt moet dit ruim van tevoren ingepland worden. Met een spoedsituatie zal u op de praktijk langs moeten komen.

Wat gebeurt er tijdens een euthanasie?

Uw huisdier wordt eerst in slaap gebracht. Katten, konijnen en knaagdieren krijgen een prikje in de spier. Bij honden proberen we een braunule (een plastic buisje in het bloedvat) aan te brengen in het voorpootje. Helaas lukt dit niet altijd, dan wordt er ook een prikje in de spier toegediend. Uw huisdier zal in een diepe slaap vallen. U zal daarna van ons de gelegenheid krijgen om afscheid te nemen. Als uw huisdier uiteindelijk heel diep slaapt, geven we via het bloedvat een overdosis aan slaapmiddel. Meestal stopt het hart binnen enkele seconden met kloppen, soms duurt dit een paar minuten. Uw huisdier krijgt hier helemaal niets meer van mee. Na de laatste injectie controleren wij altijd of het hart is gestopt met kloppen door middel van auscultatie met een stethoscoop. Ook hierna krijgt u de gelegenheid om afscheid te nemen.

Wat gebeurt er na de euthanasie?

Na het overlijden zijn er verschillende mogelijkheden:

Destructie

Bij een destructiebedrijf worden allerlei soorten dieren tegelijk verbrand, dus ook koeien, paarden en andere dieren. De kosten die verbonden zijn aan destructie zijn afhankelijk van het gewicht van het dier. Uw huisdier wordt bij ons op de praktijk opgehaald.

Cremeren

Als u kiest voor crematie zijn er een aantal opties. Uw huisdier kan met een paar andere dieren worden verbrand, het as zal uitgestrooid worden door het crematorium. Een andere optie is individuele crematie, uw huisdier wordt dan zijn eentje verbrand. U kunt ervoor kiezen de as door het crematorium te laten uitstrooien of u kunt de as terug krijgen, deze wordt terug gebracht op de praktijk waarna wij contact met u opnemen. U kunt uw huisdier op laten halen bij ons op de praktijk of zelf naar het crematorium brengen. Het crematorium zal zelf de rekening naar u opsturen. 

Begraven

U mag uw huisdier mee naar huis nemen om thuis te begraven, u moet wel over eigen grond beschikken. Zorg ervoor dat uw huisdier begraven wordt in een natuur verteerbare doos. Verder moet u rekening houden met lijkstijfheid. Leg uw huisdier vlak na het overlijden in de gewenste positie. U kunt uw huisdier ook begraven op een speciale dierenbegraafplaats. 

De periode na het overlijden van uw huisdier

Het is normaal dat de dood van een huisdier gevolgd wordt door een periode van rouw. Het klinkt zwaar, en voor sommige mensen misschien overdreven, maar het betekent alleen maar dat verdriet tijd nodig heeft om verwerkt te worden, ook het verdriet om uw verloren huisdier en maatje. Als u na het overlijden nog vragen heeft of u wilt er graag nog even over praten zijn wij daarvoor graag bereikbaar!
Praktijk Akersloot
Koningsweg 1
1921 AS Akersloot
T: 0251-315519
Praktijk Heiloo
Commandeurslaan 1
1851 XP Heiloo
T: 072-5331606