Registratie van hond en eigenaar gaat via het verplicht chippen van honden (sinds 2014), gekoppeld aan een officieel EU-dierenpaspoort. Daarnaast moet vanaf 1 november 2021 het paspoort en de chip gekoppeld zijn aan een UBN, het unieke bedrijfsnummer. Voor de particulier is dit vaak niet nodig omdat het chippen en de afgifte van het paspoort al bij de fokker is gebeurd. Maar elke nieuw geplaatste chip met afgifte van EU-paspoort vraagt administratief actie van de eigenaar. 


  • Helaas moet ook de fokker van een gelegenheidsnestje een UBN aanvragen anders kan het verplichte chippen niet worden uitgevoerd. 
  • Heeft uw hond al een chip en EU-paspoort, gegeven bij de fokker, dan is het aanvragen van een UBN niet nodig. 
  • Het UBN kan aangevraagd worden bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Hiervoor kunt u terecht op de website RVO.nl 


Voor iedereen die een EU-dierenpaspoort wil verkrijgen moet er een registratie plaatsvinden en moet er dus een UBN aangevraagd worden.

Voor iedereen die een hond wil importeren moet er een registratie plaatsvinden en moet er dus een UBN aangevraagd worden.

Bij een commerciële importmelding moet er een Traces gezondheidscertificaat overlegd worden. 


Let op! 

Als een hond vanuit het buitenland langer dan drie maanden in Nederland is, dan wordt dit als een import beschouwd en is een Traces gezondheidscertificaat verplicht.


Praktijk Akersloot
Koningsweg 1
1921 AS Akersloot
T: 0251-315519
Praktijk Heiloo
Commandeurslaan 1
1851 XP Heiloo
T: 072-5331606