Gouden handel is het. Jonge hondjes die in (oost-europese) fok fabrieken worden geproduceerd en die gretig aftrek vinden via malafide handelaren. Zowel de zorg als de hygiëne laten in deze fabrieken te wensen over. Als er al entingen gegeven worden dan is dat een uitzondering. Soms doen zelfs dierenartsen mee aan deze dubieuze, maar o zo lucratieve praktijken. 


Ongewild komen met deze handel allerlei ziekten ons land binnen. Hondeziekte, Parvo en besmettelijke leverontsteking, ziekten die bij ons al decennialang verdwenen zijn door onze intensieve ent-programma’s, zijn in vele andere landen nog gemeengoed. 


Nu de prijzen van honden de pan uit rijzen zoeken mensen andere wegen om aan een trouwe viervoeter te komen. Een betaalbaar stukje gezelligheid. Een reden om ook in de regen aan een rondje van de geadviseerde 10.000 stappen per dag te komen.


Belangrijk: de aanschafprijs van een hond uit de handel is beduidend lager dan de prijs van een rashond. Maar die lagere prijs heeft een rekening die door veel onfortuinlijke, in viezigheid en ziekte opgroeiende pups betaald moet worden.


Vanwege de schrijnende situatie in de dubieuze hondenfok en het potentiële risico op de insleep van infectieziekten, wil de overheid grip krijgen op deze handel. Om die reden heeft zij gekozen voor een registratieplicht van hond en eigenaar. Ze gebruikt hiervoor de al aanwezige regelgeving met betrekking tot het EU-dierenpaspoort en het UBN. UBN staat voor Uniek bedrijfsnummer en wordt gebruikt om mensen en bedrijven die dieren houden in een register op te nemen. Hierdoor kan wet- en regelgeving worden geïmplementeerd en gehandhaafd.


Praktijk Akersloot
Koningsweg 1
1921 AS Akersloot
T: 0251-315519
Praktijk Heiloo
Commandeurslaan 1
1851 XP Heiloo
T: 072-5331606