Een bruine streep op het tapijt kan een vervelende bijzaak van het bekende sleetje rijden zijn.

Maar je zal maar jeuk aan je achterkantje hebben en er niet lekker bij kunnen.
Net zoals wij bij jeuk op onze rug de deurpost als krabpaal gebruiken, zo gebruiken honden en katten het tapijt als krabplek.

Meestal is een overvulling of ontsteking van de anaalklier de oorzaak van de jeuk, maar ook andere oorzaken zijn mogelijk. Vlooien en vlooienspeeksel allergie, ontstekingen door voedingsallergiën en wondjes kunnen irritatie geven. En daarmee de neiging tot sleetje te rijden.

Als de anaalklier de overvuld is kan deze geleegd worden. De inhoud is van bruin, via grijsbruin tot grijs van kleur. De vloeistof heeft een consistentie die op yoghurt lijkt.

En het stinkt!

Bij ontsteking veranderd de dikte van yoghurtachtig naar waterdun, en de kleur van grijsbruin naar pussig geel. Soms zit er bloed bij.

Een overvulde anaalklier kan worden geleegd door van onder naar boven in de bolletjes, die op 5 en 7 uur van de anus zitten, te knijpen. Het uitgangetje zit in de anus. Is er een ontsteking dan zal de dierenarts de klieren opspuiten met een antibioticumzalf. Als het probleem chronisch is worden de klieren vaak verwijderd.

Praktijk Akersloot
Koningsweg 1
1921 AS Akersloot
T: 0251-315519
Praktijk Heiloo
Commandeurslaan 1
1851 XP Heiloo
T: 072-5331606