Medische informatie

  • Huisdier & vakantie
  • Urine opvangen
  • Inleveren medicijnen
  • Medical Pet Shirts
  • Titerbepaling
  • Parasieten
  • Euthanasie

Huisdier & vakantie

Voor het meenemen van huisdieren op vakantie buiten Nederland zijn er regels. Binnen de EU zijn de regels voor het niet commerciële vervoer van gezelschapsdieren vanaf 3 juli 2004 gelijkgetrokken. Deze regels zijn van toepassing op honden, katten en fretten en houden het volgende in:

  • De dieren moeten een Europees dierenpaspoort hebben (hieronder te zien)
  • De dieren moeten in het bezit zijn van een geregistreerde chip (deze moet met de juiste gegevens bij een erkende databank geregistreerd staan)
  • De dieren moeten ruim voor vertrek gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid)

 

Voor sommige landen gelden nog aanvullende eisen zoals een behandeling tegen teken en wormen.
Voor het niet commerciële vervoer van vogels, knaagdieren, konijnen, vissen, amfibieën en reptielen zijn nog geen (Europese) eisen. In veel gevallen is een gezondheidsverklaring voldoende.
Bekijk het LICG voor invoereisen per land binnen Europa. 

Alle landen buiten de EU hebben eigen eisen gesteld aan de invoer van gezelschapsdieren. Voor landen buiten de EU moet er in sommige gevallen ook een bloedtest op rabiësantilichamen gedaan worden.
Ook voor het terugreizen naar Nederland van buiten de EU is deze test soms nodig.

Invoereisen per land - Binnen Europa
Invoereisen per land - Buiten Europa

Hele fijne vakantie!

Urine opvangen

Urine onderzoek 

Ik moet urine van mijn huisdier komen langsbrengen, hoe doe ik dat? 

Urine opvangen

Bah wat vies om te doen! Maar soms is het nodig. We kunnen een hoop informatie krijgen uit urine-onderzoek. De volgende dingen kunnen we onderzoeken vanuit de urine:

  • Nierproblemen
  • Suikerziekte
  • Blaasontsteking
  • Blaasgruis

Maar het is niet altijd makkelijk om urine op te vangen.

Bij honden gaat het redelijk makkelijk. Als je de hond uitlaat, houd je de hond kort aan de lijn en zodra hij/zij gaat plassen doe je een bakje onder de urinestraal.

Bij katten is het een stuk moeilijker (daar gaat de manier, zoals bij de hond, niet). 
Je kunt het beste op de volgende manier doen:

  • De kattenbak schoonmaken en goed uitspoelen met water.
  • De kattenbak vullen met Katkor. Katkor zijn kleine plastic balletjes die fungeren als kattenbakvulling. De kat wil namelijk graag graven voordat hij/zij gaat plassen. Door de plastic balletjes wordt de urine niet opgenomen.
  • De urine opzuigen met de bijbehorende pipet.
  • Met het pipetje kun je de urine in het bijgeleverde buisje doen.

Als u meerdere katten heeft, moet u de kat in een aparte ruimte houden.

Zodra u de urine heeft opgevangen willen we het zo snel mogelijk onderzoeken. Als de urine lang staat kan de uitslag onbetrouwbaar worden. Heeft u de urine opgevangen maar heeft u niet gelijk de mogelijkheid om te komen, bewaar de urine dan in de koelkast. We willen de urine het liefst binnen vier uur onderzoeken.

Inleveren medicijnen

Inleveren medicijnen

Medicijnen die uitgegeven zijn mogen volgens de wettelijke regels niet meer worden ingenomen om opnieuw te worden uitgeleverd 

Geachte cliënt,

In verband met wettelijke regels mogen wij geen medicijnen terugnemen.
Bij afname van grotere hoeveelheden medicijnen loopt u dan ook het risico dat, bij overlijden van uw huisdier of indien medicatie niet meer nodig of zelfs niet meer wenselijk is, u met een restpartij blijft zitten.

U kunt de medicijnen wel inleveren, maar deze worden door ons als klein chemisch afval bij de lokale humane apotheek aangeboden. Uiteraard kunt u de medicijnen ook zelf bij uw apotheek inleveren, deze moeten dan wel voorzien zijn van een etiket en verpakking van afgifte.

In sommige gevallen doneren wij de medicijnen aan asiels in minder bedeelde landen.
De medicijnen komen dus niet meer in de roulatie.

Medical Pet Shirts

Medical Pet Shirts

Beschermende shirts voor hond en kat (misschien wel de ideale vervanger van de kraag?) Te gebruiken na operatie, bij huidproblemen, bij loopsheid en / of incontinentie.

  • Het Medical Pet Shirt (MPS) biedt goede bescherming na een operatie of bij huidproblemen.
  • Met het MPS houdt uw huisdier zijn bewegingsvrijheid
  • Het MPS houdt uw huisdier op temperatuur
  • Bij loopsheid of incontinentie kan het MPS worden voorzien van een inlegkruisje of maandverband
  • Het MPS kan gemakkelijk worden aan- en uitgetrokken door de klittenbandsluiting bij de staartaanzet

Voor meer informatie over het Medical Pet Shirt verwijzen wij u graag naar de gratis folder in onze praktijk of naar de website van Medical Pet Shirts.

Titerbepaling

Rapid Status Titer Test 

Snelle bloedtest om te bepalen hoeveel weerstand uw huisdier heeft voor ziekten waartegen geënt wordt 

Is enten slecht voor mijn huisdier?

We leven in een rijke, mooie maatschappij waar het huisdier een gezinslid geworden is. In tegenstelling tot veel landen waar het huisdier er maar een beetje bijbungelt hebben wij hem/haar op een voetstuk geplaatst. Uit vele onderzoeken blijkt dat een mens met een huisdier een gelukkiger mens is.

Door de entingen die de meeste mensen hun huisdier geven blijven deze gezond en komen ze niet te overlijden door een aantal duidelijk omschreven, zeer nare besmettelijke ziekten.

Om te bepalen of de weerstand tegen deze ziekten in voldoende mate aanwezig is, kunnen we een eenvoudig bloedonderzoek doen. De afweerstoffen zijn zo te bepalen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met de titerbepaling. De enting tegen ziekte van Weil moet zeker ieder jaar gegeven worden. Belt u gerust even met de praktijk voor het maken van een bloedafname afspraak. 

Gelukkig kunnen we enten en is enten niet slecht voor uw huisdier.

Enten op maat is een prachtige en betere manier om uw lieveling te beschermen.

Parasieten

Parasieten

“Beestjes” die meeliften in of op het lijf 

Elk huisdier kan last krijgen van parasieten. “Beestjes” die meeliften in of op het lijf. Bijna alle soorten huisdieren kunnen geïnfecteerd raken en daardoor klachten ontwikkelen, klachten van verschillende aard, afhankelijk waar de infectie plaatsvindt.

We delen de parasieten op in inwendig en uitwendig levend. Dat wil zeggen dat er parasieten zijn die aan de buitenzijde van mens en dier en andere aan de binnenzijde leven. We zullen ze hieronder met u bespreken.

Vlooien

De schrik van iedere dierenbezitter! Het lezen over vlooien is vaak al genoeg om je de kriebels te bezorgen. In Nederland is de meest voorkomende vlo de kattenvlo. Ze blijven in leven door het drinken van bloed. Om te voorkomen dat het bloed gaat stollen, spuugt de vlo speeksel uit waar een bepaald eiwit inzit. Dit speeksel veroorzaakt de jeuk. Omdat de vlo bloed zuigt is vlooienpoep zwart. Het kan eruit zien als zand, maar wanneer je vlooienpoep nat maakt kleurt het rood. Bij het niet goed bestrijden van vlooien kan een vlooienplaag ontstaan. Het misverstand bestaat dat vlooien niet leven in de winter, de enige vlooien die de winter niet overleven zijn degene die buiten zitten. Maar de meeste vlooien zitten in huis, en gedijen heel goed bij een graad of 20.

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om een vlooien bij uw huisdier te bestrijden:

  • Het geeft jeuk en irritatie
  • Uw huisdier kan een lintwormbesmetting oplopen
  • Uw huisdier kan een vlooienallergie ontwikkelen

Teken

Teken zijn de laatste jaren helaas een steeds vaker voorkomend probleem. Het aantal teken neemt jaarlijks toe. We zien ze voornamelijk in de periode van maart tot oktober en met name bij vochtig weer. Teken zijn spinachtige parasieten met acht poten die voornamelijk voorkomen in bos- en duinachtige omgeving, ze zitten vooral in lage struiken en grassen. De teek nestelt zich in de huid van een gastheer om bloed te zuigen. Ze zitten graag op plaatsen waar de huid zacht, vochtig en warm is. Ze hebben voorkeursplaatsen voor nek, oren, kop en poten maar kunnen ook elders voorkomen!

Controleer uw huisdier dagelijks en verwijder teken binnen 24 uur, er kan dan namelijk nog geen ziekte worden overgedragen. Er kan een rode, opgezwollen plek ontstaan, dit trekt meestal na een aantal dagen weer weg. De teek kan verwijderd worden met een tekenhaak, daarna dient de plek te worden ontsmet.

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om teken te bestrijden, uw huisdier kan namelijk het volgende oplopen:

  • Lokale ontsteking van de huid
  • Ziekte van Lyme
  • Ehrlichia
  • Babesia 

Wormen

Wormen bij de hond en kat komen erg veel voor. De meest voorkomende wormen zijn spoelwormen en lintwormen. Beide leven in de dunne darm. Grote infecties kunnen, zeker bij jonge dieren, voor problemen zorgen. Er is ook gevaar voor de mens, met name kleine kinderen, kunnen ook een worminfectie oplopen door contact met hond of kat. Omdat wij zo nauw in contact zijn met ons huisdier is het belangrijk om ze minstens vier keer per jaar te ontwormen. Pups en kittens moeten vaker ontwormd worden omdat zij vaak worden geboren met een worminfectie. Zij moeten op een leeftijd van twee, vier, zes, acht en daarna maandelijks tot een half jaar leeftijd behandeld worden. 

Het gevaar van een worminfectie is dat je vaak geen symptomen waarneemt, alleen bij een lintwormbesmetting zie je vaak "rijstkorreltjes" bij de anus of in de ontlasting.

  • Diarree
  • Bloed in de ontlasting
  • Sleetje rijden
  • Braken
  • Gewichtsverlies 
  • Benauwdheid bij long- of hartworm

Giardia

Giardia is een eencellige parasiet die zich voornamelijk in het maagdarmstelsel van honden, katten, konijnen en mensen nestelt. Hij heeft lange staarten die flagellen worden genoemd. Dieren die ziek zijn, maar ook dieren die niet ziek zijn scheiden de parasiet uit via de ontlasting. Door de hoge besmettelijkheid kunnen dieren zichzelf blijven her besmetten. De meeste dieren die besmet zijn met giardia vertonen geen verschijnselen. Jonge dieren worden na besmetting vaker ziek dan oudere dieren. Dieren die ziek worden krijgen diarree die gepaard kan gaan met buikpijn. De diarree kan continue of wisselend zijn en is vaak licht van kleur. Soms is er bloed of slijm bij de ontlasting aanwezig. Via een in-huis-snaptest kunnen met de ontlasting van uw huisdier aantonen of uw dier besmet is. Indien positief getest zal uw huisdier behandeld moeten worden. 

  • Hardnekkige (chronische) diarree
  • Slijm en/of bloed bij de ontlasting
  • Brijachtig en stinkend
  • Soms gewichtsverlies 

Mijten

Bij uw huisdier kunnen verschillende soorten mijten voorkomen. Sommige zijn huidbewoners die in lage aantallen geen problemen veroorzaken. Andere mijten kunnen schadelijk zijn zowel voor ons huisdier als voor de mens. Mijten kunnen o.a zorgen voor huidontstekingen, kaalheid en jeuk. Hieronder ziet u de meest voorkomende mijten:

  • Demodex
  • Vachtmijt
  • Schurft
  • Oormijt

Euthanasie

Inslapen van uw geliefde huisdier 

Een waardig afscheid 

Al is het geen leuk onderwerp, we kunnen er helaas niet omheen. Iedere huisdiereigenaar wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd; het overlijden van een huisdier. We willen ons huisdier een laatste lijdensweg besparen, maar de beslissing wanneer er moet worden ingegrepen blijft altijd moeilijk. Wij als dierenarts kunnen u enkel adviseren, maar u zult zelf uiteindelijk de keuze moeten maken. Het bespreken en/of uitvoeren van een euthanasie plannen wij graag op een rustig moment, aan het einde van een spreekuur. U kunt ook altijd telefonisch overleggen over dit moeilijke onderwerp. In overleg met een dierenarts is er ook een mogelijkheid tot thuiseuthanasie, omdat hier meer tijd voor moet worden vrijgemaakt moet dit ruim van tevoren ingepland worden. Met een spoedsituatie zal u op de praktijk langs moeten komen.

 

Wat gebeurt er tijdens een euthanasie?

Uw huisdier wordt eerst in slaap gebracht. Katten, konijnen en knaagdieren krijgen een prikje in de spier. Bij honden proberen we een braunule (een plastic buisje in het bloedvat) aan te brengen in het voorpootje. Helaas lukt dit niet altijd, dan wordt er ook een prikje in de spier toegediend. Uw huisdier zal in een diepe slaap vallen. U zal daarna van ons de gelegenheid krijgen om afscheid te nemen. Als uw huisdier uiteindelijk heel diep slaapt, geven we via het bloedvat een overdosis aan slaapmiddel. Meestal stopt het hart binnen enkele seconden met kloppen, soms duurt dit een paar minuten. Uw huisdier krijgt hier helemaal niets meer van mee. Na de laatste injectie controleren wij altijd of het hart is gestopt met kloppen door middel van auscultatie met een stethoscoop. Ook hierna krijgt u de gelegenheid om afscheid te nemen.

Wat gebeurt er na de euthanasie?

Na het overlijden zijn er verschillende mogelijkheden:

Destructie

Bij een destructiebedrijf worden allerlei soorten dieren tegelijk verbrand, dus ook koeien, paarden en andere dieren. De kosten die verbonden zijn aan destructie zijn afhankelijk van het gewicht van het dier. Uw huisdier wordt bij ons op de praktijk opgehaald.

Cremeren

Als u kiest voor crematie zijn er een aantal opties. Uw huisdier kan met een paar andere dieren worden verbrand, het as zal uitgestrooid worden door het crematorium. Een andere optie is individuele crematie, uw huisdier wordt dan zijn eentje verbrand. U kunt ervoor kiezen de as door het crematorium te laten uitstrooien of u kunt de as terug krijgen, deze wordt terug gebracht op de praktijk waarna wij contact met u opnemen. U kunt uw huisdier op laten halen bij ons op de praktijk of zelf naar het crematorium brengen. Het crematorium zal zelf de rekening naar u opsturen. 

Begraven

U mag uw huisdier mee naar huis nemen om thuis te begraven, u moet wel over eigen grond beschikken. Zorg ervoor dat uw huisdier begraven wordt in een natuur verteerbare doos. Verder moet u rekening houden met lijkstijfheid. Leg uw huisdier vlak na het overlijden in de gewenste positie. U kunt uw huisdier ook begraven op een speciale dierenbegraafplaats. 

De periode na het overlijden van uw huisdier

Het is normaal dat de dood van een huisdier gevolgd wordt door een periode van rouw. Het klinkt zwaar, en voor sommige mensen misschien overdreven, maar het betekent alleen maar dat verdriet tijd nodig heeft om verwerkt te worden, ook het verdriet om uw verloren huisdier en maatje. Als u na het overlijden nog vragen heeft of u wilt er graag nog even over praten zijn wij daarvoor graag bereikbaar!